Helan går!

24 Elo

Kesäinen(kin) Suomi on täynnä mahtavia makuja ja loistavia raaka-aineita. Olen pyrkinyt viimeisten viikkojen aikana nauttimaan mahdollisimman paljon kotimaisia ruokia ennen lähtöäni Italiaan, jossa vietän seuraavat yhdeksän kuukautta tutustuen paikalliseen ruoka- ja juomakulttuuriin. Lauantaina oli vuorossa ruoka, joka kelpaisi taatusti joka ikiselle italialaiselle aina Berlusconia myöten. Söimme siis kotimaisia rapuja, jotka hankittiin valmiiksi keitettyinä. Suosittelen ehdottomasti hankkimaan rapupöytään jokirapuja, jos vaan lompakko millään antaa myöten, mutta myös kotimaiset täpläravut maistuvat mainiosti. Tärkeintä on, että jättää suosiolla kiinalaiset täpläravut pakkaseen. Tosimiehet- ja naiset toki ravustavat ja keittävät ravut itse.

Rapujuhlien perinteistä juomalauluineen tai rapujen syömisen tyyleistä en ala tässä sepittämään, mutta joitain ajatuksia tarjottavista juomista ajattelin tarjota. Vaikka viinasta ei erityisemmin nauttisikaan eikä sitä tulisi normaalisti nauttineeksi, niin rapupöytään se ehdottomasti kuuluu. Valitse pöytään joko hyvää kotimaista vodkaa tai vaihtoehtoisesti akvaviittiä. Sisällöllä ei ole niin väliä, kunhan se on jääkylmää.

Varsinaiseksi ruokajuomaksi käy joko olut tai viini tai vaikka molemmat. Oluista parhaiten sopivat mielestäni raikkaat ja neutraalit lagerit, mutta kokeilunarvoisia ovat ehdottomasti myös vehnäoluet sekä pilsit. Muista kuitenkin, että pääosassa ovat ravut eivätkä oluet! Viineistä suosiollisia kumppaneita ravuille ovat kuivat tai puolikuivat ja hapokkaat valkoviinit.Tyypillisemmät yhdistelmät löytyvät ravuista ja vanhan maailman tyylikkäästä rieslingistä, chardonnaysta tai sauvignon blancista. Myös mm. Chilen ja Uuden-Seelannin sauvignon blanceja kannattaa testata. Jos raha polttelee taskuissasi, voit myös sijoittaa rahasi samppanjaan tai ranskalaisiin chablis -valkoviineihin.

 

Vinkki: Kokeile jokeri-viininä italialaista Triade Bianco della Campaniaa, jonka sitruksinen hapokkuus ja mineraalisuus toimii takuuvarmasti erilaisten äyriäisten kumppanina, ravut mukaanlukien. Muista ruokajuomana myös aina yhtä raikas vesi!


Jätä kommentti